پایگاه خبری وبدا

پایگاه خبری وبدا

امروز یکشنبه ، 1403/09/04

سال 1403 ، جهش تولید با مشارکت مردم

پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاع‌رسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و برنامه‌های توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامه‌ریزی برنامه‌های روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..

یاسوج ، بلوار مطهری ، ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، طبقه سوم ، واحد روابط عمومی

شماره تماس: 0743337251

مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل

سردبیر : سیده سحر حسینی

متخصص بیماری های پوست و مو دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد گفت: پیسی بیماری است که در آن سلول های رنگدانه ساز پوست، مو و یا مخاط (ملانوسیت)، تخریب می شوند، از بین می روند و یا اینکه نمی توانند عمل رنگدانه سازی خود را انجام داده و فعالیتشان به پایان می رسد.

متخصص بیماری های پوست و مو دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد، گفت: پیسی بیماری است که در آن سلول های رنگدانه ساز پوست، مو و یا مخاط (ملانوسیت)، تخریب می شوند، از بین می روند و یا اینکه نمی توانند عمل رنگدانه سازی خود را انجام داده و فعالیتشان به پایان می رسد.


به گزارش روابط عمومی دانشگاه؛ دکتر نادر دبیری، افزود: در بیشتر موارد، پیش بینی ها بر این است که پیسی علت خود ایمنی دارد اما در مواردی که علل مشخصی یافت نمی شود ممکن است از کار افتادگی خود به خودی سلول های ملانوسیتی، یا مسائل عصبی باعث ایجاد این بیماری شوند.


احتمال ابتلا به پیسی در زنان و مردان یکسان است


وی با بیان اینکه پیسی در تمام افراد ممکن است اتفاق بیفتد و در زن و مرد یکسان است، ادامه داد: معمولا سن شروع پیسی اکثرا قبل از 20 سالگی است، البته در هر سنی احتمال بروز آن وجود دارد، ولی می تواند تا سال ها ادامه داشته باشد.


وی ابراز داشت: پیسی مربوط به نژاد خاصی نیست ولی افراد دارای پوست های خیلی سفید و کم رنگ در حین ابتلا به پیسی معمولا تفاوت رنگی با پوست نرمال خود نداشته و ممکن است فرد مبتلا متوجه آن نشده و در نتیجه احتیاجی به درمان نیز نداشته باشد.


دکتر دبیری اضافه کرد: هر چه فرد پوست تیره تری داشته باشد تفاوت رنگ پیسی با پوست طبیعی بیبشتر شده و در نتیجه مشکلات ظاهری بیشتری را به وجود می آورد که در نهایت فرد به درمان نیاز پیدا می کند.


لک های پوستی، علائم بالینی پیسی


وی علائم بالینی پیسی را بروز لکه های سفید رنگی عنوان کرد و گفت: این لکه ها در ابتدا کمرنگ و سپس بی رنگ و کاملا سفید شده و حاشیه ای مشخص با پوست طبیعی ایجاد می کند که یک راه تشخیص بالینی پیس نیز ظاهر آن است.


متخصص بیماری های پوست و مو دانشگاه علوم پزشکی استان، تصریح کرد: برعکس خیلی از موارد که کمرنگی پوست دارند حاشیه پیسی با پوست طبیعی چندان مشخص نبوده و ضایعات نیز کاملا بی رنگ نمی شوند ولی در موارد ابتدایی ممکن است با سایر بیماری های اشتباه شود.


تشخیص اشتباه پیسی با خال های مادرزادی در کودکان


وی با اشاره به اینکه در بچه های کوچک، پیسی ممکن است با خال های مادر زادی اشتباه گرفته شود، اذعان داشت: پیسی به صورت بی رنگ در بعضی از بچه ها به وجود می آید و تا سنین بزرگسالی هم ادامه پیدا می کند.


دکتر دبیری اظهار کرد: اگر این لک ها در سنین ابتدایی و زیر یک سال ایجاد شده باشد احتمال اینکه خال باشند بیشتر است اما اگر در سنین بعد از یک سالگی ایجاد شوند به احتمال زیاد پیسی هستند.


عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان، بیان داشت: پیسی ممکن است با لکه های سفید آفتابی کودکان که یک نوع تنبلی موقت سلول های رنگ دانه ساز است نیز اشتباه گرفته شود در حالی که این تنبلی به معنای از بین رفتن و یا از کار افتادگی آن ها نیست و برطرف می شود.


وی اضافه کرد: این لک های سفید، بیشتر در فصول گرما که آفتاب بیشتر است در صورت کودکان دیده می شود ولی معمولا کمرنگ بوده و بی رنگ نیستند.


وی بیماری افتراقی پیسی در افراد بالغ را بیماری قارچی (تینه آ ورسی کالر) دانست و گفت: پیسی با ضایعاتی که به دنبال التهاب های پوستی، لک سفید بر جای می گذارند مانند لک های سفید پس از تبخال ممکن است اشتباه گرفته شود اما معمولا در این موارد لک ها حالت کمرنگ دارند و کاملا بی رنگ نیستند.


آشنایی با روش تشخیصی پیسی 


دکتر دبیری یادآور شد: علاوه بر علائم ظاهری، برای تشخیص بیماری پیسی می توان از اشعه ماوراء بنفش هم استفاده کرد به گونه ای که در حین استفاده از این اشعه بر روی پوست؛ نواحی پیسی بر خلاف پوست طبیعی به صورت آبی رنگ نمایان می شود.


وی نقاط در معرض آفتاب و سطح بیرونی پوست مانند صورت، پشت دست ها و نواحی حفره های بدن ماننده حفره چشم، دهان، مقعد و قسمت های تناسل و ناف را از مکان های شایع در بروز پیسی عنوان کرد.


متخصص بیماری های پوست و مو دانشگاه علوم پزشکی استان، ابراز داشت: در بیشتر موارد پیسی به صورت قرینه و دو طرفه است ولی پیسی هایی که به علت مسائل خود ایمنی نیستند و بدلیل مسائل عصبی بروز می کنند، بیشتر در بچه ها دیده می شوند، حالت موضعی و یک طرفه دارند(پیسی سگمنتال).


وی با بیان اینکه پیسی در اثر ضربات مکانیکی، شیمیایی یا آفتاب سوختگی بدتر شده و شدت می یابد، افزود: پیسی در بیشتر مواردی که حالت خود ایمن دارد، می تواند با سایر بیماری های خود ایمن مانند تیروئید ارتباط داشته باشد بگونه ای که ممکن است برخی از پزشکان انجام آزمایش تیروئید را برای بیمار پیسی تجویز کنند.


عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان، با اشاره به اینکه در بیماران پیسی آفتاب سوختگی بیشتر اتفاق می افتد، ادامه داد: در این بیماران، سلول های قسمتی از پوست، رنگدانه نداشته و آفتاب سوختگی نیز می تواند باعث تشدید بیماری شود.


وی استفاده از کرم های ضد آفتاب قوی برای محافظت از قسمت های پیس در مقابل نور آفتاب را برای این بیماران ضروری دانست و یادآور شد: بیماری پیسی در بیشتر افراد در بدن باقی مانده، مشکلات ظاهری ایجاد می کند و در تعداد کمی از آنها ممکن است، خود به خود درمان شود.


وجود روش های متفاوت برای درمان پیسی


دکتر دبیری اذعان نمود: برای درمان بیماری پیسی روش های درمانی متفاوتی وجود دارد که اکثرا تا حدودی موثر هستند اما در تعداد کمی از بیماران ممکن است کاملا تاثیر داشته باشند.


وی با اشاره به اینکه شانس بازگشت بیماری پیسی نیز در افراد وجود دارد ولی روش های درمانی تا حدود زیادی می توانند بهبود بخش باشند، گفت: در مرحله اول از درمان از پمادهایی که سیستم ایمنی را پایین می آورند و سلول های رنگدانه ساز را تحریک می کنند، استفاده می شود.


متخصص بیماری های پوست و مو دانشگاه علوم پزشکی استان، ادامه داد: در وهله دوم، نور درمانی صورت می گیرد بگونه ای که فرد تحت اشعه ماوراء بنفش، اشعه UV3 و اشعه UVA همراه با پماد و یا برخی از دارو ها قرار می گیرد.


وی لیزر را از دیگر روش های نور درمانی عنوان کرد و افرود: این روش تا حدودی گران قیمت تر بوده و لیزر های خاصی برای درمان پیسی استفاده می شود.


وی اظهار داشت: روش دیگر درمان پیسی استفاده از پیوندهای پوستی و جراحی است که این روش به تخصص بیشتری نیاز دارند و تعداد کمی از جراحان در آن مهارت دارند.


دکتر دبیری یادآور شد: در این روش قسمت های رنگدانه دار پوست را به قسمت های بی رنگ پیوند می دهند ولی برای درمان به این روش، بیماری پیسی باید در فرد ثابت شده باشد و معمولا در موارد محدودی که با علت های غیر خود ایمنی به وجود آمده باشد، این روش موثرتر است.


وی بی رنگ کردن پوست طبیعی را در افرادی که حدود 50 درصد از پوست بدن آنها پیس شده است را موثر عنوان و اظهار کرد: در این روش از پمادهای بی رنگ کننده پوست استفاده می شود اما این پمادها سمی هستند و باید با احتیاط و تحت نظر پزشک استفاده شوند.


عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان، تصریح کرد: روش های گیاهی و استفاده از ترکیبات ویتامین دی نیز در درمان پیسی موثر هستند اما نسبت به سایر روش های درمانی اثرات کمتری را ایفا می کنند.


وی اضافه کرد: افرادی که روش های درمانی برای آنها بی نتیجه بوده و یا از تکرر درمانی خسته شده اند نیز می توانند از کرم های پوشاننده استفاده کنند که این کرم ها مانند ماسک روی پوست را پوشانیده و رنگ آن را یک دست نشان می دهند.


پیسی می تواند مو و مخاط را درگیر کند


دکتر دبیری، گفت: پیسی می تواند مو و مخاط به خصوص مخاط لب را نیز درگیر کند که در این حالت می توان از رنگ مو برای پیسی مو و اعمال پیوند پوستی برای پیس مخاط لب استفاده کرد.


وی با بیان اینکه درمان ها درصدی از موفقیت را داشته، قطعی نیستند و شانس برگشت بیماری وجود دارد، یادآور شد: نمی توان پیش بینی کرد که چه کسی به پیسی دچار می شود و چه کسی نمی شود زیرا ایجاد پیسی در بدن غیر قابل پیشگیری است.


متخصص بیماری های پوست و مو دانشگاه علوم پزشکی استان، در پایان مسائل روحی روانی را در شدت گرفتن پیسی بسیار موثر دانست و خاطر نشان کرد: در صورت ایجاد پیسی در فرد، جلوگیری از آفتاب سوختگی و جلوگیری از ضربه خوردن می تواند از گسترش آن ممانعت کند.5-142